tisdag 22 november 2016
En väg kan bli en plan
söndag 20 november 2016
Att skriva ett prov eller förhör i små grupper
Förhöret i modersmålskursen innehöll en A- och en B-del. A-delen besvarades i grupper om c fyra studerande. Grupperna skulle lämna in ett gemensamt svar på frågan/frågorna. I min ena kurs var det ett essäsvar, i den andra språkfrågor/fel att rätta. B-delen besvarade de individuellt. Där ingick också en fråga om A-delen: Utvärdera ert arbete med del A. Hur bra kunde du? Hur bra kunde de andra? Återge lite hur alla kunde och arbetade (med namn, konfidentiellt).
Ungefär 20-30 minuter gick åt för A-delen. Med klassen som skulle skriva ett essä-svar använde jag två klassrum (två olika frågor per klass) och gick mellan klasserna. De hade lämnat datorer och mobiler i ett annat rum. Med klassen som skulle korrigera språkfel m.m. hade alla grupper olika uppgifter (eller uppgifterna i annan ordning) och kunde därför ha varit i samma utrymme. Nu råkade specialläraren vara med och vi använde två klassrum.
Mina reflektioner:
* Hurdana ska grupperna vara? Ska de vara homogena eller heterogena? Nu alfabetisk ordning.
* Studerande var nöjda över att ha ett gruppförhör
* Intressant var då en studerande kom på rasten efteråt och beklagade sig över att hon gjort nästan hela jobbet. När jag senare läste allas svar, tyckte de andra i den gruppen inte så, det kom t.ex. en kommentar att ovannämnda studiekamrat inte brytt sig om de andra, de andra fick inte en chans, "hon bara skrev allt".
* Flera grupper arbetade bra, var artiga, diskuterade de olika förslagen
I kursutvärderingen kom detta gruppförhör ofta fram som ett bra arbetssätt i kursen. Flera studerande sade att de nu uppnått målen. Och att det att man skapade svaren tillsammans gjorde att man fick bekräftelse på att man tänkt rätt. Alltså något att fortsätta med.
/Irina på gymnasiet
lördag 19 november 2016
Tema: Redaktörsvecka och Uppfinningsvecka
Eleverna i årskurs 7 hade fått välja inom vilket område de ville uppfinna. Det mest populära var att planera en produkt och printa den med skolans eller kommunbibliotekets 3D-printer. Även "Programmera ett spel" och "Programmera LEGO" var populära val. Sportuppfinningar, musikuppfinningar och nya tekniska lösningar fick även många deltagare.
Gemensamt för alla grupper var att eleverna själva planerade sin verksamhet. Sista dagen presenterades arbetet för andra. Årskurs 7 hade en mässa i lilla gymnastiksalen där de presenterade sina uppfinningar. Många av uppfinningarna var i själva verket innovationer. På måndagens introduktion fick sjuorna lyssna till tre gäster från Ericsson som bland annat förklarade skillnaden mellan innovation och uppfinning. De berättade även om patent.
Under mässan fick man beundra alla de häftiga uppfinningarna. Det var mycket imponerande att se elevernas kreativa idéer! Minttu har gjort en film av en del av det hon såg på mässan.
Uppfinnarvecka 2016 from Minttu Myllynen on Vimeo.
Tre nior hade PRAO i skolan och som uppgift att vara med och dra sjuornas program. Här berättar Alexander om sin robotarm som han gjorde för att inspirera dem som deltog i LEGO-gruppen. Stort tack till alla PRAO-elever, utan er hade det inte blivit lika bra!
Till slut utvärderade eleverna temaveckan, som också kallades fenomenvecka. Här är ett axplock av resultatet, där 181 elever har svarat. De första frågorna har svarsalternativen 1 = stämmer inte ... 4 = stämmer helt.
På frågan vad som varit det bästa med fenomenveckan kom det många svar att det hade varit roligt, att man fick träffa nya vänner eftersom de inte arbetade med sina klasser, att man fick jobba med det som var intressant. Många skrev också att det var skönt att inte ha vanliga lektioner och därmed heller inga läxor. Här är några citat:
- Man fick arbeta utan lärarna bestämde, det var roligt grupparbete och intressant mässa.
- Att vi inte hade några läxor och hade inte någon stress som Man i Bland råkar ut för i den vardagliga skol veckan
- Att man fick lära sig nya saker och förverkliga det uppfinningar man gjorde
- Att göra något annat en skoljobb. Och man läde sig nytt. Och man måste tänka påriktigt jätte mycket.
- Att man själv måste göra allt o läraren inte fick göra någåt bara hjälpa lite
- Att man fick göra saker själv och vara kreativ. Det var också roligt att se vad alla andra gjort!
- Andra dagen , eftersom vi kom så bra igång. Tredje dagen var det lite extra roligt eftersom vi fick också programera. Och mässan var helt amazing!!
- Överraskningen hur bra vi jobbade tillsammans
Ur lärarsynvinkel var det verkligen roligt att få se eleverna presentera vad de hade gjort. Många var väldigt stolta över vad de skapat. Elever är sällan stolta över att ha löst en svår matematikuppgift men när de här själva fick bestämma vad de ville fördjupa sig i så blev de mera motiverade att jobba och de flesta var också nöjda med resultatet, vilket vi kunde se i utvärderingen. Stort tack till alla elever och lärare som gjorde vår första fenomenvecka alldeles fenomenal!
söndag 30 oktober 2016
Ped-café om formativ bedömning
torsdag 20 oktober 2016
Plickers - verktyg för formativ bedöming (och annat!)
Med Plickers kan man fråga flervalsfrågor med max. fyra svarsalternativ. Eleverna svarar på frågan genom att visa ett kodkort åt lärarens telefon eller ipad som har Plickers-appen (gratis). Läraren scannar in svaren med hjälp av kameran, och får svaren i realtid. Man måste ha två apparater: en dator eller ipad kopplad till projektor så att eleverna kan se frågan (och vad alla har svarat, om man önskar), samt en telefon eller ipad som man använder för att scanna svaren.
Man måste förbereda genom att printa ut kodkorten från Plickers.com, ett kodkort per elev. Kodkorten ser ut så här.
Kodkorten är olika trots att alla liknar varandra. De är numrerade. Man behöver ett kodkort per elev, vilket gör att man behöver printa t.ex. bara 12 papper om man har 24 elever eftersom det finns två kodkort per sida.
Ifall man har en klass länge, t.ex. om man är klasslärare, kan man ge ett utprintat papper per elev att t.ex. limma in på insidan av bakpärmen i läroboken eller häftet. Har man många klasser kan man printa ut kodkort, laminera dem och ha i klassen.
Om man vill kan man i Plickers skapa en klass. Då ger man alla elever ett nummer, och därefter ska de alltid ha det rätta kodkortet. Men om man bara testar det kan man bra använda t.ex. Demo Class och då står det "Guest" i stället för elevens namn.
När vi testade Plickers på fortbildningen om formativ bedömning, svarade deltagarna så här:
Här finns en video (på engelska) om hur man kommer igåg med Plickers.
Själv har jag använt det för utvärderingar. De som sitter närmast kan se vilken bokstav någon annan har överst, men sitter man längre bort har man ingen chans att se vad andra svarar.
lördag 8 oktober 2016
Samarbetsfärdigheter, del 1
För att få tankarna in på "rätta" banor började vi med att se på en filmsnutt, som vi hittat i Kooperativt-bloggen.
- miniatyr-whiteboards är väldigt bra redskap för korta par- och gruppdiskussioner. Paret/gruppen har en whiteboard-tusch med vilken de ska skriva sitt/sina svar på den lilla tavlan efter att de diskuterat ihop sig.
- pusselmetoden, dvs. att man i expertgrupper lär sig mera om ett visst innehåll eller ett tema och sedan blandar grupperna så att experterna får återge det de lärt sig i nya grupper.
- indelning i grupper enligt elevernas styrkor. En av våra elevhandledare hade testat på att först ta reda på vilka styrkor eleverna har och vilka roller de gärna har i ett grupparbete (t.ex. sekreterare, presentatör, intervjuare osv.). Sedan gjordes grupperna utgående från styrkorna så att varje grupp bestod av elever med olika styrkor. Både eleverna och läraren tyckte att arbetet hade fungerat väldigt bra.
- Huvuden ihop
- APE: alla, par, enskilt
- EPA: enskilt, par, alla
- Par på tid
- Brainstorm
- Karusellen
![]() |
I "Karusellen" går grupperna runt i klassen och försöker komma på så många svar de bara kan till olika uppgifter som finns vid olika stationer. |
![]() |
Brainstorming på gång. |
Efter en dryg timme hade alla fått någon ny idé att testa på i sin undervisning. Tack till alla som deltog i caféet och bidrog med glatt humör, stämningen var riktigt trevlig! Caféet Samarbetsfärdigheter del 2 ordnas efter årsskiftet, mera info följer senare.
tisdag 4 oktober 2016
Målstege som ett verktyg för bedömning
Målstegarna ser lite olika ut i de olika ämnena, och även inom samma ämne, beroende på hur mycket eleverna själva skall ansvara över sin inlärning.
Målstegarna utvecklas efter hand. Nedan finns tre exempel på målstegar, en målstege omfattar ca 15-25 lektioner, inklusive bedömning. Bedömningen kan ske i form av nivåtest, prov, bedömningssamtal eller en kombination av dessa.
Exempel på en målstege i matematik åk 8.
Exempel på en målstege i kemi åk 9.
Exempel på målstege i fysik åk 7.
tisdag 20 september 2016
Bäst/sämst idag
Det kunde vara skoj att tillämpa detta även i skolan. I slutet av dagen får de t.ex. i sina basgrupper reflektera över t.ex. dagens höjdpunkt, något de lärt sig, något som fått dem att skratta, något som gjort dem ledsna eller något som överraskat dem. Då man reflekterar över det man varit med om kan man både lära sig nytt om sig själv och andra!
Med yngre elever kunde man kanske ha ett frågelotteri som avslutning på dagen, där man från en burk drar dagens fråga/frågor. Då blir det lite spännande om vad man får reflektera över idag! Om man gör det regelbundet börjar eleverna kanske själva också reflektera över vad som hänt, utan att man specifikt ber dem.
måndag 12 september 2016
Programmering i åk 1-6
![]() |
Osmo Coding (men till det behöver man ha Osmo-spelkitet) |
![]() |
ScratchJr |
fredag 9 september 2016
3D printande
Vi använde Tinkercad och fick göra en uppgift som dragaren presenterade. Jag modifierade min uppgift lite och gjorde följande ringar.
Ifall jag hade haft bara 1mm tjocka ringar hade jag kunnat printa dem under workshopen, eftersom det då skulle ta ca 3 minuter, men om man har en tjock pryl tar det betydligt längre eftersom det kräver så många lager av plast. På utställningen kunde man se flera 3D printade föremål.
Om man vill testa Tinkercad räcker det med att registrera sig, man behöver inte ladda ner något. Ett par tips: vill man göra något ihåligt lagar man först den yttre figuren, och sedan hålet, och placerar hålet på rätt ställe. Sen markerar man hålet och väljer "hole". Därefter markerar man allt och gör det till en grupp.
Ett hett tips för Minecraft-fantaster - med Tinkercad kan man också ladda ner sin figur till Minecraft!
Skapa.how
torsdag 8 september 2016
Hälsningar från Bobäck skola
Följande uppgift var att lärarna skulle ha ungefär samma stoff, men att de skulle ändra metoderna så att de följer den nya läroplanen. Nu fick vi se pratglada elever som hade svårt att komma ihåg att markera. Lärarna var inte längre likadana auktoriteter som förr och de kunde ha lite svårt att få med alla de elever som koncentrerade sig på något annat.
Dramatiseringarna visade tydligt vilken förändring som skett inom skolvärlden. Dagens skolbarn är inte som skolbarn var för 50, eller ens 30, år sedan. Samhällets förväntningar på sina medborgares kompetenser är ett annat än tidigare. Pga. denna förändring är det nödvändigt med en ny läroplan i vilken eleverna har en mer aktiv roll i planeringen av och genomförandet av undervisningen. Samtidigt är det en väldigt stor utmaning för lärarna.
Efter dramatiseringarna berättade vi vad vi kan stå till tjänst med: fungera som bollplanksstöd, hjälpa till med att planera projekt, handleda osv. Vi kan komma till skolan och träffa lärarna eller vi kan mejlas.
En lärare kom med ett önskemål: att vi skulle kunna ge inspiration och konkreta tips.Hon konstaterade att även om lärare i mindre skolor har tid att träffas och planera tillsammans, så saknar man ibland nya idéer. Ibland finns det inte heller tid eller ork för att sitta ner och planera, istället vill man kanske läsa artiklar och blogginlägg på nätet på egen tid för att få inspiration. Vi tyckte att det var en väldigt bra idé, så tack AB!
För att kunna skriva ner konkreta tips och sprida inspiration skapades denna blogg. Här kommer vi att skriva ner idéer för undervisning. LP-stöd i Kyrkslätt har också en egen FB-grupp med samma namn i vilken man kan diskutera och "puffa" blogginläggen.
Tack till alla lärare som vi träffade i går i Bobäck - det var fint att få ta del av den varma stämning ni har i kollegiet och så roligt att ni orkade kasta er in i dramatiseringarna efter en lång skoldag. Vi stödlärare fick mera kött på benen när det kommer till hur vi kan utveckla vår arbetsuppgift så att nyttan blir så stor som möjligt, tack även för det!
/Minttu
Digilandet
Vad är Digilandet? Hösten 2019 startade verksamheten i Digilandet - ett IKT-resurscenter riktat till personal och barn inom den svenska sm...

-
I matematik, fysik och kemi på åk 7-9 i Winellska skolan utvecklade vi ifjol ett bedömningsverktyg som vi kallar målstege. I den finns tre n...
-
Fick här om dagen en fråga om vilka appar som är användbara då man vill testa programmering med eleverna. Kommer att tänka på följande för i...
-
I höstas berättade kollegan och matteläraren Anna Pomoell om hur de jobbar med räknepar i matematik i åk 7-9. Konceptet verkade väldigt intr...