onsdag 11 mars 2020

Digilandet

Vad är Digilandet?

Hösten 2019 startade verksamheten i Digilandet - ett IKT-resurscenter riktat till personal och barn inom den svenska småbarnpedagogiken i Kyrkslätt. Resurscentret är ett pilotprojekt som är finansierat med statsunderstöd av Utbildningsstyrelsen för främjande av innovativa lärmiljöer inom småbarnspedagogiken under åren 2019-2021.

Syftet med Digilandet är att stöda och inspirera personalen i användandet av digitala verktyg i vardagen på ett pedagogiskt sätt. Här finns olika lärmiljöer uppbyggda som lockar barnen till lek, utforskande och lärande genom att utnyttja olika digitala verktyg. På det här sättet stöds såväl personalens som barnens digitala kompetens.

Hur fungerar Digilandet?

Till Digilandet kan man komma tillsammans med barngrupper eller kollegor för att bekanta sig med olika digitala verktyg, program, lärmiljöer eller för att få nya idéer att använda sig av i sin egen verksamhet. Personalen kan låna material och aktuell facklitteratur till sin egen enhet. Det går också att boka mig för personlig konsultativ handledning eller komma med förslag på utbildning för personalen. 

Vilka lärmiljöer och verktyg finns i Digilandet?

Green Screen - det finns möjlighet att jobba med bildmanipulation och källkritik genom att använda sig av en grönmålad vägg.



Ljusbord - ger barnen möjlighet att jobba med kontraster och möta ljusets effekter. 



Ljuskuber och -stenar - sensoriska material som utmanar barnen att upptäcka med alla sinnen. 



Easi-Scope mikroskop - ett trådlöst mikroskop med inbyggt Wi-Fi som går att koppla ihop med iPaden.



Programmering - olika material för analog och digital programmering.



Projektor och tv-skärm - lärmiljön skall gå att omformas för lek och lärande enligt barnens önskemål.



QR-koder - syftet med koderna är att införa ett spänningsmoment i verksamheten samt att få in de digitala verktygen i vardagen.




Vill du veta mera? Läs om projektet på adressen www.digilandet.fi eller kontakta mig genom att skicka e-post till digilandet@kirkkonummi.fi. Jag nås också per telefon 040 589 7816

Följ gärna Digilandets Instagram konto @digilandet_kyrkslatt för att få inspiration och nya idéer.

- Maria


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Digilandet

Vad är Digilandet? Hösten 2019 startade verksamheten i Digilandet - ett IKT-resurscenter riktat till personal och barn inom den svenska sm...