söndag 17 februari 2019

BETT 2019

I år hade ett antal lärare från Winellska skolan möjlighet att besöka BETT-mässan i London i slutet av januari. Vad BETT är kan du läsa t.ex. här eller här. För min del var det andra gången jag deltog och nu var jag ute efter att hitta så mycket nytt om framtidskompetenser (21st century skills) som möjligt.  Här följer en kort resedagbok med några bilder:



Dag 1, onsdagen den 23 januari

Vädret i Finland var ganska uselt på morgonen så vårt flyg blev försenat. Det ledde till att vi hann till mässcentret ExCel mycket senare än vi hade ursprungligen beräknat och missade några intressanta föreläsningar. Jag hann ändå lyssna på Alef Educations presentation om hur de jobbar med lärarfortbildning i Förenade Arabemiraten och kunde konstatera att där pågår liknande satsningar som hos oss.

Efter det tog jag del av "The 2018 Education Index" med Helene Moran som berättade om vilka trender man kunde se i skolorna i Storbritannien. Hon konstaterade att lärare allt mer börjat anse att teknologi har en positiv inverkan på utbildning och undervisning. Framsteg har även gjorts i   kunnandet och användningen av programmering. Olika STEAM-projekt är även populära. Däremot nämnde Moran att det var bekymmersamt att en del metoder så som problembaserat lärande, projektbaserat lärande och designtänkande, inte längre var lika populära som tidigare. Med hjälp av dessa metoder kan eleverna lära sig viktiga framtidskompetenser som de behöver i arbetslivet. Helene poängterade bl.a. följande:

- för att förändra en hel organisation behövs tid för att dela med sig av goda modeller
- de digitala verktygen som används i skolorna borde vara så enkla att de lyckas lösa problem istället för att skapa sådana.

Helene Moran presenterade trender inom undervisningen i Storbritannien.

Alla dessa områden hade man kollat upp i undersökningen. De
 inringade var de teman som är "på topp" just nu.

Sedan råkade jag ännu snubbla in på en föreläsning med Ben Forta och Ted Fox Joyce som berättade  hur man kan använda Adobe Spark i undervisningen. Jag har inte använt Adobes produkter så väldigt mycket, förutom Flash och Acrobat Reader, så blev ganska imponerad över mängden andra bra produkter de har - något att bekanta sig med lite närmare.

Mellan och efter föreläsningarna fanns det lite tid att vandra runt i den enorma mässhallen, titta på utbudet och planera följande dag på mässan.

Google hade en stor och fin avdelning i mitten av mässhallen, mittemot stora
BETT-arenan. Lätt att navigera därifrån åt alla håll.

Dag 2. torsdagen den 24 januari

Idag kom vi till ExCel med linbanan från North Greenwich. Jag hade planerat en dag med många föreläsningar, så det gällde att komma iväg i tid.

Inga snygga bilder fick man då fönstren immade igen- vi var nio personer i kabinen :D
Men den vita, stora byggnaden till höger på andra sidan Themsen är mässcentret ExCel.

Dagens första föreläsning hade en intressant rubrik: "Implementing Technology is Easy - Said No-One Ever". Tom Able-Green gav en kort tillbakablick på hur teknologin inverkat på vårt liv under de senaste årtiondena och vilken inverkan den eventuellt kommer att ha på vår framtid. Hans viktigaste poäng var att framtiden innebär nya arbeten och därför behöver vi tillägna oss nya kompetenser. Han påminde oss även om att vi ska utgå från varför, inte vad, då vi påbörjar en förändringsprocess (t.ex. digitalisering av skolan). Viktigt är att först skapa en välgenomtänkt digitaliseringsstrategi för skolorna och därefter fundera på verktygen.

Sedan skulle vi gå på en infosnutt om "Making multi-use iPad work", vilket hade varit nyttigt med tanke på att eleverna i vår skola delar iPads. Den föreläsningen var fullsatt redan innan den började så vi rymdes inte med. Vi insåg dock att programmet som iPadarna styrdes med vad något som användes främst i Storbritannien, så kanske vi inte missade så mycket. Däremot styrde vi kosan mot BETT-arenan, där Apples föreläsning om tillgänglighet i deras produkter skulle börja. Sarah Herrlinger presenterade olika funktioner som är inbyggda i Apples produkter och vi fick många nya idéer för hur använda våra lärplattor mer effektivt.


Arenan var uppbyggd på ett annat sätt en för tre år sedan - flera sittplatser och
bättre akustik. Samma gällde de andra, mindre arenorna där olika föreläsningar hölls.  

Efter en lunchpaus var det dags för en föreläsning om kreativitet - "The classroom's your stage, give creativity a starring role". Under föreläsningen berättade bl.a. Mala Sharma om vilka kompetenser är otroligt viktiga att utveckla nu och i framtiden. För att vi människor ska hitta jobb som datorer eller robotar inte kan utföra behöver vi vara både kreativa och kunna jobba med kreativ problemlösning. Att kunna tänka kritiskt är också en ytterst viktig färdighet. Sharma citerade professor Jan Holmevik:

"En artist måste vara kreativ, men man behöver inte vara en artist för att vara kreativ."
Mala Sharma från Adobe.

Efter föreläsningen om kreativitet fick vi åka tillbaka till centrum, eftersom hela vårt resesällskap skulle delta i IlonaIT:s seminarium på British Museum kl. 17-20. Under seminariet fick vi ta del av intressant program på finska och engelska. Speciellt bra tyckte jag om framtidsforskare Ilkka Halavas anförande där han berättade bl.a. om hur vi kan få bukt på överkonsumtionen och varför det är nödvändigt att skolan och undervisningen förändras.

Kirsti Lonka och Ilkka Halava på scenen.

Turist från Winellska framför British Museum.

Dag 3. fredagen den 25 januari

På fredagen åkte de allra flesta av vårt resesällskap på ett skolbesök i IlonaIT:s regi, men jag såg framemot ännu en dag i ExCel-arenan. Den här dagen satsade jag på att ta del av Education Show, som påminde mycket Educa-mässan i Helsingfors. Education show ordnades för första gången i samband med BETT-mässan, så där fanns mycket nytt att ta del av. Förutom att vandra runt på mässavdelningen och titta på utbudet gick jag på två föreläsningar. Den första hette "Excite, Explore, Excel" med föreläsare Kirsty Tonks, som är rektor för Shireland Technology Primary School. Hon berättade om deras arbete med att utveckla och implementera läroplanen med målet att erbjuda undervisning av högsta kvalitet till skolans elever. Inspirerande! Tonks sade även något väldigt tankeväckande:

"Nästa år är 2020 och då har vi bakom oss 1/5 av detta århundrade. Lär vi verkligen våra elever de viktiga framtidskompetenserna (21st Century skills)?"
 (Eller borde vi börja kalla dem 22nd Century skills?)



I Shireland-skolan jobbar de i temahelheter.

Bild som åskådliggör alla teman som man jobbar med under läsåret.

Den andra föreläsningen handlade om att utveckla elevernas förmåga till självstyrning. Vi fick se och höra två danska speciallärare berätta om sitt arbete med utvecklandet av ett "iWork-schema". Idén med schemat är att eleverna under vissa lektioner i veckan får jobba med ett givet tema, men de får själv välja hur de jobbar med temat. Med hjälp av schemat lär eleverna sig att planera och ta ansvar för sitt lärande. Viktigt är att eleverna vet vad de ska göra, hur de ska göra det och vad de ska göra sedan. Antagligen blev jag så medryckt av presentationen att jag inte kom ihåg att skriva upp vad de danska speciallärarna hette, inte knäppte jag några foton heller på de fina exemplen de visade...


Första gången jag var på BETT gick jag ganska mycket runt på mässavdelningen och tittade och förundrade mig över det breda utbudet. Visst gick jag runt även i år och kunde se liknande grejer som för tre år sedan: programmering, robotar, making... det jag inte såg just alls var 3D-skrivare, vilka det fanns massor av år 2016. I år var det viktigaste för mig att gå på så många intressanta föreläsningar som möjligt, för att lära mig så mycket nytt som möjligt. Den målsättningen lyckades jag uppnå.

Avslutar med några bilder från mässavdelningen:

Beebot är fortfarande en användbar robot med de yngsta i skolan.  

En miniatyrstad som var programmerad med Micro:bit.
En maker-buss från ena sidan..

...och från andra sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Digilandet

Vad är Digilandet? Hösten 2019 startade verksamheten i Digilandet - ett IKT-resurscenter riktat till personal och barn inom den svenska sm...