torsdag 20 oktober 2016

Plickers - verktyg för formativ bedöming (och annat!)

Plickers är ett liknande verktyg som kahoot, med skillnaden att alla som svarar på frågor inte behöver ha en egen telefon eller annan apparat med nätuppkoppling.

Med Plickers kan man fråga flervalsfrågor med max. fyra svarsalternativ. Eleverna svarar på frågan genom att visa ett kodkort åt lärarens telefon eller ipad som har Plickers-appen (gratis). Läraren scannar in svaren med hjälp av kameran, och får svaren i realtid. Man måste ha två apparater: en dator eller ipad kopplad till projektor så att eleverna kan se frågan (och vad alla har svarat, om man önskar), samt en telefon eller ipad som man använder för att scanna svaren.

Man måste förbereda genom att printa ut kodkorten från Plickers.com, ett kodkort per elev. Kodkorten ser ut så här.


Kodkorten är olika trots att alla liknar varandra. De är numrerade. Man behöver ett kodkort per elev, vilket gör att man behöver printa t.ex. bara 12 papper om man har 24 elever eftersom det finns två kodkort per sida.

Ifall man har en klass länge, t.ex. om man är klasslärare, kan man ge ett utprintat papper per elev att t.ex. limma in på insidan av bakpärmen i läroboken eller häftet. Har man många klasser kan man printa ut kodkort, laminera dem och ha i klassen.

Om man vill kan man i Plickers skapa en klass. Då ger man alla elever ett nummer, och därefter ska de alltid ha det rätta kodkortet. Men om man bara testar det kan man bra använda t.ex. Demo Class och då står det "Guest" i stället för elevens namn.

När vi testade Plickers på fortbildningen om formativ bedömning, svarade deltagarna så här:


Här finns en video (på engelska) om hur man kommer igåg med Plickers.

Själv har jag använt det för utvärderingar. De som sitter närmast kan se vilken bokstav någon annan har överst, men sitter man längre bort har man ingen chans att se vad andra svarar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Digilandet

Vad är Digilandet? Hösten 2019 startade verksamheten i Digilandet - ett IKT-resurscenter riktat till personal och barn inom den svenska sm...