lördag 8 oktober 2016

Samarbetsfärdigheter, del 1

Förra veckan ordnades ett pedagogiskt café med temat Samarbetsfärdigheter. Ett tjugotal lärare samlades för att diskutera och prova på nya samarbetsövningar. Vi utgick från idéer och strukturer som vi hittat i den utmärkta bloggen Kooperativt lärande.

Helt först skulle cafédeltagarna dela in sig i fyra personers grupper, välja en färg åt sin grupp och ge en siffra 1-4 åt alla i den egna gruppen.

För att få tankarna in på "rätta" banor började vi med att se på en filmsnutt, som vi hittat i Kooperativt-bloggen. 

 


Efter filmen diskuterade vi kort olika samarbetsmetoder som vi hittills testat på i undervisningen.

Bl.a. dessa nämndes: 

- miniatyr-whiteboards är väldigt bra redskap för korta par- och gruppdiskussioner. Paret/gruppen har en whiteboard-tusch med vilken de ska skriva sitt/sina svar på den lilla tavlan efter att de diskuterat ihop sig. 

- pusselmetoden, dvs. att man i expertgrupper lär sig mera om ett visst innehåll eller ett tema och sedan blandar grupperna så att experterna får återge det de lärt sig i nya grupper.      

- indelning i grupper enligt elevernas styrkor. En av våra elevhandledare hade testat på att först ta reda på vilka styrkor eleverna har och vilka roller de gärna har i ett grupparbete (t.ex. sekreterare, presentatör, intervjuare osv.). Sedan gjordes grupperna utgående från styrkorna så att varje grupp bestod av elever med olika styrkor. Både eleverna och läraren tyckte att arbetet hade fungerat väldigt bra.

Sedan var det dags för några olika övningar (klicka på övningens namn för att läsa mer):

- Huvuden ihop 

- APE: alla, par, enskilt

- EPA: enskilt, par, alla

- Par på tid

- Brainstorm

- Karusellen


I "Karusellen" går grupperna runt i klassen och försöker komma på så många
svar de bara kan till olika uppgifter som finns vid olika stationer.

Brainstorming på gång.

Efter en dryg timme hade alla fått någon ny idé att testa på i sin undervisning. Tack till alla som deltog i caféet och bidrog med glatt humör, stämningen var riktigt trevlig! Caféet Samarbetsfärdigheter del 2 ordnas efter årsskiftet, mera info följer senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Digilandet

Vad är Digilandet? Hösten 2019 startade verksamheten i Digilandet - ett IKT-resurscenter riktat till personal och barn inom den svenska sm...