onsdag 25 januari 2017

BETT, dag 1

BETT är en enorm mässa för undervisning, med betoning på teknologi inom undervisningen. Den ordnas varje år fyra dagar i januari, i London. Den brukar ha kring 35 000 besökare.

På mässan ordnas föreläsningar och workshops, och listan över intressanta teman är lång så det är svårt att välja vad man vill se och göra. Dessutom finns massor av utställare som berättar om sina produkter. Här kommer en samling med intryck vi har fått den första dagen.

Ifjol var 3D-printningen väldigt framträdande. I år har den gett vika för robotar, micro:bit och VR-glasögon. En micro:bit är en mikrokontroller (typ en minidator) med 25 LEDar, några knappar och sensorer. Vi kommer att hålla en fortbildning om detta nu under våren, i Winellska. Mer info om den senare. VR är förkortning för Virtual Reality och när man har på sig dem känns det som om man är på en annan plats, helt i en egen värld.

Vi börjar med robotar. Vi har sett massor av olika robotar, både sådant som man kan bygga själv, och sådana som man köper färdiga och sedan programmerar att göra vad man önskar. Här finns ett exempel på en robot som öppnar munnen när man sätter en hand nära en sensor som finns vid munnen.





Roboten ovan är tillverkad med hjälp av material man kan köpa från Hummingbird. Men man kan även bygga en liknande robot till exempel med LEGO EV3 som t.ex. Winellska skolan har.

Jonas och jag gillade också labyrintspelet nedan. Men det är lite mera avancerat att både laga och programmera. Rolig utmaning! Man spelar det genom att luta en ipad så som man vill att kulan ska rulla.


Här är en bee-bot modell större.


Och en sådan här labbrock vill jag ha!


En mycket cool grej som jag hoppas att förverkligas i Kyrkslätt var ett flyttbart planetarium.


Inne i planetariet ligger eller sitter man på golvet och ser en film, eller stjärnhimlen, eller vad som helst, som projiceras i taket. Den exempelfilm vi fick se lite av handlade om månlandningar.


Här finns en film som lite visar vad det är fråga om. Men förstås är det svårt att fånga upplevelsen eftersom filmen visades över hela "himlen".

Planetariet är antagligen väldigt liknande som det man kan hyra av URSA. Skol- och förskolebarn i Sjundeå får denna vecka besök av URSAS planetarium, och jag tycker det verkar bra. Det är inte så dyrt heller, särskilt inte om man tar det utan personal. Det skulle hela skolan gilla, särskilt F-6. För några hundra euro skulle man få planetariet till alla elever i Winellska. Här finns mera info.

Mera robotar. Den här var bara en blickfångare för ...


...detta aningen dyra robotkit. Man fäster en micro:bit i en paffigur som man klistrat ihop. Det går även bra att göra utan att köpa kitet, micro:bitar är inte särskilt dyra. I Winellska har vi knappt 30 stycken.



Företagen var väldigt ivriga att göra sina kunder nöjda. Här bjöd någon på vin och delar av ett grisben...


...och här testar Jonas en chokladfontän.


VR-glasögon testade vi idag, men mer om dem i ett annat inlägg när vi har testat lite flera.




Vi var på mässan tills den stängde, och vi fick se väldigt mycket men föreläsningarna var till största delen en besvikelse idag. Vi hoppas på bättre lycka imorgon! Men ett av målen jag hade för BETT har kanske redan uppfyllts. Det var att hitta kemi-programvara med vars hjälp man kan åskådliggöra kemiska reaktionsformler med hjälp av modeller, och jag blev idag lovad att få rättighet till att testa ett sådant program. Det verkade lovande, jag kan återkomma om detta när jag fått rättigheterna.

På vägen hem gick vi uppe på bron, som syns som två ljusa streck på bilden ovan.



Och i närbutiken fastnade vi förstås för VR eftersom vi har omringats (bokstavligen) av VR-glasögon idag!


Från svenska skolor i Kyrkslätt deltar i år deltar Jonas Pått (matematik, fysik, naturvetenskaper i Winellska), Anna Dannbäck (spec.lärare i Bobäck och digiperson) och jag (Anna Pomoell, kemi, matematik, naturvetenskper i Winellska) i mässan. Vi rapporterar en annan dag igen. Stay tuned!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Digilandet

Vad är Digilandet? Hösten 2019 startade verksamheten i Digilandet - ett IKT-resurscenter riktat till personal och barn inom den svenska sm...