onsdag 1 februari 2017

BETT dag 2

Dag 2 började vi med att beundra VEX byggen. VEX är lite liknande som LEGO Mindstorms, men med ännu fler möjligheter. Winellska har VEX utrustning, bara att börja bygga!



Här finns lite tips för föräldrar. Låt barnen bygga en legostad med ljus i fönstren, hissar som åker upp och ner, och fordon som rör sig.



Det mesta på BETT handlar om naturvetenskaper, teknologi och matematik. Jag gillade Pascos nya trådlösa sensorer, som inte ens är särskilt dyra. Man kan lätt ta med ut och göra mätningar, till exempel temperatur, och få mätdatan trådlöst till t.ex. en iPad som man har med sig.


Anna från Bobäck var mycket imponerad av denna QR-kod, byggd av LEGO. Visst är den fin! Och fullt fungerande dessutom.


För att få en bild av hur stor mässan är tog vi oss upp en våning och försökte få en överblick. Här syns bara kanske en fjärdedel.


Koldioxid- och syresensorer.


Robot som läser av de märken man placerat ut på bordet.



Lunchen är alltid ett kapitel för sig. Det är så mycket folk att man har svårt att få plats. En cool grej var att de hade ett skåp där de odlade sina egna örter. Närodlat i alla fall..


Jag har oftare ätit lunch sittande på golvet på BETT, än jag har suttit på en stol.


Nu till mässans Stora Grej, VR-glasögonen. Vi testade ett antal VR-glasögon och visst är det coolt och har många möjligheter. Det finns olika slags VR-glasögon, vissa billiga är bara ett skal som man kan sätta fast sin telefon i, men de dyra har helt egna skärmar och egna program. Här testar Jonas sådana. Han går omkring på månen. Vi såg en inspirerande presentation som handlar om VR-glasögon. Exempelvis kan man göra tidsresor: med VR-glasögon känns det som om man är delaktig i en historisk händelse.


Eller gå på gatorna i ett bombat Aleppo. Det känns helt på riktigt som om man går på gatorna där, man kan gå omkring precis vart man vill och man kan höra sina egna fotsteg, träffa andra människor som är där och höra dem berätta.


Jonas favorit var att åka till rymden.


Man kan gå in i ett hjärta och lära sig hur det fungerar.


Man glömmer 90% av vad man läser, 50% av vad vi ser och hör, men bara 10% av vad vi gör - 2 veckor efter upplevelsen.



Man måste medge att VR-glasögonen får det mycket mera verkligt, och man förstår människor och människors öden bättre.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Digilandet

Vad är Digilandet? Hösten 2019 startade verksamheten i Digilandet - ett IKT-resurscenter riktat till personal och barn inom den svenska sm...