tisdag 14 november 2017

4K kaffe

Nu har vi hunnit hålla två stycken 4K-kaffen denna höst. Ett på Hommas och ett på Präsgårdsbackens daghem idag.

På Hommas gick diskussionen kring mediekunskaper och mediefostran som en del av den nya planen för småbarnspedagogik. Vi funderade också tillsammans på hur man kan synliggöra för föräldrar vad det egentligen vi gör då vi talar om mediefostran. På Prästgårdsbacken fick vi ett tips på en Youtubevideo som de visat föräldrarna som förklarar ganska bra.


Själv tänker jag absolut testa på facetime kurragömma med Appletv :)

Vidare diskuterade vi både på Hommas och Prästgårdsbacken kring portfoliometoden och hur det känns att arbeta med den. Vi hade givande och långa diskussioner och han också bekanta oss lite med tanken kring den digitala portfolion. Viktigt nu är ändå att få en bra grund i pedagogiken och teorin bakom portfoliometoden. Alla teamansvariga har under coachningen fått teoribakgrund till portfoliometoden och på daghemmen finns exempel och inspirationsmappar för uppbyggandet av portfolion. Vi diskuterade också nu vikten i att synliggöra barnens lärandeprocesser och barnens egen delaktighet i sin portfolio och i dokumentationen. 

Också multilitteracitet har diskuteras på båda kaffena. Om ämnet finns ett tidigare inlägg på bloggen med inspiration och tips på vad man kan använda och göra. I dagens diskussion lyftes det fram vikten av att ändå komma ihåg att böcker och läst text: 



Nedan följer lite tips som kommit fram under 4K kaffena:

Om det regnar ute - sätt in Ipaden i en minigrip påse, då kan barnen ändå fota med ipaden men den skyddas från regn. 

Lär barnen att ställa in alarm på Ipaden då ni vill ha tidsbegränsning på användningen. Detta görs via att gå in på appen klocka, välja egenskapen "timer" och ställa in önskad tid. Tryck sedan på starta och använd Ipaden normalt, när tiden gått ut alarmerar Ipaden. 

pappasappar.se och forskolepadda.wordpress.com/apptips/ - till er som funderar kring appar. Överlag finns det också väldigt intressanta och roliga ideér på forskolepadda.wordpress.com blandannat virtuell skattjakt och tips på kodningsspel

http://mediekunskap.fi- Bra material angående mediefostran, bland annat handboken "Barn och media - en guide för uppfostrare" hittas här. 




Nästa gång är det 4K kaffe i Sjökulla. Hoppas många är på kommande, observera att datumet ändrat till 14.12. Om ni på förhand funderar kring något skilt ni vill diskutera får ni gärna mejla sanna.lindroos@kirkkonummi.fi eller maria.keskinen@kirkkonummi.fi





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Digilandet

Vad är Digilandet? Hösten 2019 startade verksamheten i Digilandet - ett IKT-resurscenter riktat till personal och barn inom den svenska sm...