Vid första anblick kan termen multilitteracitet kännas lite jobbig, undertecknad hade ofattbart svårt att ens lära sig uttala begreppet. Därtill leder den lätt känslorna till det som många kanske upplever utmanande och svårt, digitalisering och digital kompetens. Vilket ju är förståeligt, i planen för småbarnspedagogik är de ju faktiskt ihopsatta till samma "kompetens tårtbit". Men multilitteracitet omfattar mycket mer än bara läsande av digitalt innehåll, multilitteraciteten tar inte bort värdet av böcker, sagor eller papperstidningar, men det (försöker iallafall) lyfta fram ett bredare textbegrepp. Multilitteracitet handlar också om kritiskt tänkande, att kunna ta in information, analysera och granska den och producera olika meddelanden (verbala, skrivna, audiovisuella)
Projektet Moi har kommit fram med en hel del roligt material för alla ända från småbarnspedagogiken upp till skolan. Ännu är en hel del på finska men en del av materialet finns också nu tillgängligt på svenska. Nedan följer några tips:
http://www.monilukutaito.com/se/blog/39/ramsor-och-vetenskap : 7st ramsor med tillhörande uppgifter där man granskar och forskar kring textens innehåll och innebörd.
http://www.monilukutaito.com/se/blog/35/haltijan-kuiskaus : Ett mer omfattande material i Finland 100 år tema där man utifrån finländsk natur och gammal folktro forskar och granskar texter och sin omgivning.
På sidan hittar ni också information och vad multilitteracitet är, korta presentationer om hur multilitteracitet lyfts fram i de olika planerna (små.ped., fsk och skola)
http://www.monilukutaito.com/se/
http://www.e-skolan.fi/blogg/article-80013-36033-multilitteracitet-och-sprakinriktad-undervisning (Artikeln handlar om multilitteracitet i skolan men presenterar väldigt bra vad multilitteracitet handlar om och i.o.m. att vi arbetar med livslångt lärande passar den bra in för också personal i daghem och förskola)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Digilandet
Vad är Digilandet? Hösten 2019 startade verksamheten i Digilandet - ett IKT-resurscenter riktat till personal och barn inom den svenska sm...
-
I matematik, fysik och kemi på åk 7-9 i Winellska skolan utvecklade vi ifjol ett bedömningsverktyg som vi kallar målstege. I den finns tre n...
-
Fick här om dagen en fråga om vilka appar som är användbara då man vill testa programmering med eleverna. Kommer att tänka på följande för i...
-
I år hade ett antal lärare från Winellska skolan möjlighet att besöka BETT-mässan i London i slutet av januari. Vad BETT är kan du läsa t.ex...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar