tisdag 28 november 2017

Pedagogisk dokumentation

Kuvahaun tulos haulle pedagogisen dokumentoinnin


Dokumentering  betyder ju i sig att på något sätt spara en händelse, det kan handla om barnets inlärning, en lek eller någon upplevelse. Dokumentering i sig fungerar ju som en viktig informationskanal till föräldrarna då vi berättar med ord, texter eller bilder om barnets vardag på daghemmet. Liisa Ahonen beskriver dock skillnaden mellan dokumentation och pedagogisk dokumentation genom att lyfta fram att dokumenteringen först blir pedagogisk då vi bearbetar den och utnyttjar den för att planera och utveckla den pedagogiska verksamheten. (ur boken Vasun käyttöopas - Liisa Ahonen)

Aiheeseen liittyvä kuva

"Den pedagogiska dokumentationen möjliggör att barnen och vårdnadshavarna kan delta i utvärderingen, planeringen och utvecklingen av verksamheten."
"Den pedagogiska dokumentationen ger information om barnens liv, utveckling, intressen, tankar, lärande och behov samt om barngruppens verksamhet, på ett konkret och mångsidigt sätt. Med hjälp av enskilda dokument, till exempel fotografier, teckningar eller personalens observationer, kan man tillsammans med barnen iaktta barnens utveckling och lärande." (Kyrkslätts plan för småbarnspedagogik)

Kyrkslätts nya plan för småbarnspedagogik lyfter fram pedagogisk dokumentation som en central arbetsmetod i vårt arbete. Den pedagogiska dokumentationen fungerar på ett sätt som ett lim mellan olika delar i planen. Barnen har möjlighet att vara med och utvärdera och utveckla verksamheten, verksamheten och utvärderingen synliggörs för föräldrarna och barnens egna tankar och upplevelser blir fokus för arbetet. Den pedagogiska dokumentationen blir alltså som ett arbetsredskap som hjälper oss att utforma arbetet enligt barnen och barnens intresse. 

Pedagogisk dokumentation kan genomföras på många olika sätt, enligt Kyrkslätts plan skall ändå barnens portfolio fungera som grunden för arbetet. Det betyder i sin tur att barnet "behöver synas" i sin portfolio. Portfolion måste reflektera sin ägare för att vi skall kunna använda den som bas till att utvärdera vad barnet tyckt om, vad som varit viktigt och barnets lärande.

Kuvahaun tulos haulle kikareKuvahaun tulos haulle talkingKuvahaun tulos haulle blogKuvahaun tulos haulle folder

Liisa Ahonen listar i boken Vasun käyttöopas fyra verktyg man kan använda sig av vid pedagogisk dokumentation:
1. Observering: Både via skrift men också via att t.ex. filma. Genom att filma olika situationer kan man med teamet tillsammans gå tillbaka och titta och utvärdera. På filmen hinner man reagera på saker man kanske inte reagerar på i vardagen. Filmandet underlättar också om man har en stor barngrupp eftersom det i stunden inte "binder" en vuxen till papper och penna utan ipaden eller kameran kan rulla på för sig själv.
2. Barnens intervjuer: Både "mera officiella" intervjuer där man t.ex. tar reda på barnens intressen eller förkunskaper som sedan formar arbetet frammåt men också stunder där barnet får berätta om en viktig bild eller återberätta något som har hänt. Detta kan t.ex. göras i arbetet med portfolion där barnet kan återberätta vad som händer på bilden hen valt till sin portfolio.
3. Blogg eller annan digital plattform: Kan användas för att t.ex. göra föräldrarna mera delaktiga i de olika processerna som är på gång på daghemmet och ger dem också en möjlighet att kommentera och ge tankar kring verksamheten. Den digitala plattformen kan också användas till att synliggöra olika projekt genom att lyfta fram delmomenten via bilder och inskannade teckningar.
4. Barnets portfolio

I boken Vasun Käyttöopas finns också konkreta frågor som man tillsammans kan fundera på inom egna "huset" eller teamet.



En väldigt bra bok i ämnet är "Tää on meidän maailma - pedagoginen dokumentointi varhaiskasvatuksessa" Boken är uppdelad i två delar, den första presenterar teori och historia kring pedagogisk dokumentation och den andra ger tips och idéer på hur pedagogisk dokumentation kan användas i barngruppen. Boken innehåller också exempel från verkliga barngrupper där man arbetat med pedagogisk dokumentation.




Ett lite längre filmklipp/föreläsning på finska men verkligen bra och matnyttigt utifrån nya planen för småbarnsfostran. Ämnet är "pedagoginen dokumentointi varhaiskasvatuksessa" men också portfoliometoden nämns och presenteras. Rekommenderar varmt att titta igenom.




Nedan följer konkreta tips som plockats upp både från böckerna nämnda ovan och från olika enheter:

Låt barnen dokumentera och begrunda dokumenten tillsammans - printa t.ex. ut bilderna i collage, titta på dem på ipaden/projektorskrämen/AppleTv:n. Skriv upp vad barnen tycker är intressant, vad fastnar de för, vad lyfter de fram på bilderna.

Skapa tillsammans med barnen en intervju sida till deras portfolio - vad är roligt, vad tycker du om, vad skulle du vilja lära dig, vad skulle du vilja vi gör mera av på dagis. 

Håll barnmöten där barnen får rösta/visa via bilder vad de tycker är roligt på dagis. 

Låt barnen dokumentera veckans händelser till instagram, blogg eller veckobrev. - Så får ni reda på vad barnen tyckt varit viktigt under veckan och vad som "fastnat" i deras minne. 

Videofilma olika situationer och utvärdera tillsammans med teamet - Hur kan vi arbeta vidare med att skapa möjligheter till långsiktig lek?, finns det saker i vår matsituation som gör barnen oroliga?, vad finner barnen intresse för på gården som vi kanske missar?

Hur arbetar ni med pedagogisk dokumentation, har du bra tips på vad som fungerat hos er? Kommentera här under och dela med er.

måndag 20 november 2017

Programmering i åk 1-6

I den här bloggen har det även tidigare skrivits om programmering i åk 1-6. På Proffsdays i Åbo den 20.11 tipsade Linn Österås om olika appar, som man kan använda för att träna programmering med eleverna. En del av programmen var nya för oss, så här följer en lista med olika aktiviteter och användbara program, indelade enligt vilken färdighet man vill öva. (Ifall man tar över en klass i en högre årskurs som inte alls jobbat med programmering kan det trots allt vara en bra idé att börja från de lättare övningarna och programmen.)

Att öva sig att lägga olika kommandon "på rad":

Code Karts




A.L.E.X.




FixTheFactory

The Foos

Cargo-Bot




Blockprogrammering:

RunMarco




ScratchJr

Pyonkee

Tynker (I Tynker kan man även välja att se blocken "på Swift-språk")




Öva programmeringsspråk på iPad:

Swift Playgrounds



tisdag 14 november 2017

4K kaffe

Nu har vi hunnit hålla två stycken 4K-kaffen denna höst. Ett på Hommas och ett på Präsgårdsbackens daghem idag.

På Hommas gick diskussionen kring mediekunskaper och mediefostran som en del av den nya planen för småbarnspedagogik. Vi funderade också tillsammans på hur man kan synliggöra för föräldrar vad det egentligen vi gör då vi talar om mediefostran. På Prästgårdsbacken fick vi ett tips på en Youtubevideo som de visat föräldrarna som förklarar ganska bra.


Själv tänker jag absolut testa på facetime kurragömma med Appletv :)

Vidare diskuterade vi både på Hommas och Prästgårdsbacken kring portfoliometoden och hur det känns att arbeta med den. Vi hade givande och långa diskussioner och han också bekanta oss lite med tanken kring den digitala portfolion. Viktigt nu är ändå att få en bra grund i pedagogiken och teorin bakom portfoliometoden. Alla teamansvariga har under coachningen fått teoribakgrund till portfoliometoden och på daghemmen finns exempel och inspirationsmappar för uppbyggandet av portfolion. Vi diskuterade också nu vikten i att synliggöra barnens lärandeprocesser och barnens egen delaktighet i sin portfolio och i dokumentationen. 

Också multilitteracitet har diskuteras på båda kaffena. Om ämnet finns ett tidigare inlägg på bloggen med inspiration och tips på vad man kan använda och göra. I dagens diskussion lyftes det fram vikten av att ändå komma ihåg att böcker och läst text: 



Nedan följer lite tips som kommit fram under 4K kaffena:

Om det regnar ute - sätt in Ipaden i en minigrip påse, då kan barnen ändå fota med ipaden men den skyddas från regn. 

Lär barnen att ställa in alarm på Ipaden då ni vill ha tidsbegränsning på användningen. Detta görs via att gå in på appen klocka, välja egenskapen "timer" och ställa in önskad tid. Tryck sedan på starta och använd Ipaden normalt, när tiden gått ut alarmerar Ipaden. 

pappasappar.se och forskolepadda.wordpress.com/apptips/ - till er som funderar kring appar. Överlag finns det också väldigt intressanta och roliga ideér på forskolepadda.wordpress.com blandannat virtuell skattjakt och tips på kodningsspel

http://mediekunskap.fi- Bra material angående mediefostran, bland annat handboken "Barn och media - en guide för uppfostrare" hittas här. 




Nästa gång är det 4K kaffe i Sjökulla. Hoppas många är på kommande, observera att datumet ändrat till 14.12. Om ni på förhand funderar kring något skilt ni vill diskutera får ni gärna mejla sanna.lindroos@kirkkonummi.fi eller maria.keskinen@kirkkonummi.fi





Digilandet

Vad är Digilandet? Hösten 2019 startade verksamheten i Digilandet - ett IKT-resurscenter riktat till personal och barn inom den svenska sm...