lördag 20 januari 2018

Planering och synliggörandet av pedagogiken

Hej på er. Detta inlägg har tagit lite tid och varit efterfrågat några gånger under hösten. Under olika tillfällen (blandannat 4K-kaffen och Btl-coachningen) har det blivit tal om planering och verktyg för planerandet. Lovade då att dela med mig av det underlag vi använder i gruppen för att planera och synliggöra (och bli påminda om vad vi planerat). Modellen kan också utnyttjas i skolan, både de lägre och framförallt lotusdiagrammet i de övre klasserna för att stöda t.ex. fenomenbaserad undervisning



Detta underlag är utformat lite efter gruppen behov och har också lite bytt form under t.ex. höstens gång beroende på vilka behov vi har haft av underlaget. Nu har vi fokuserat mycket på att ”pränta” in lärområdena och mångsidiga kompetenserna så därför finns de med. Eget underlag gör man lätt i t.ex. Word och då kan man iställer för lärområdena och mångsidiga kompetenserna välja att fokusera på mål och syfte eller lägga till en rad för hur ansvarsomårdena för dagen delas upp i teamet. Utvärderingstapeln har för mig blivit väldigt viktig för där kan jag snabbt skriva ner vad som fungerat och vad som inte fungerat och då nästa veckas program finslkipas är det lätt att gå tillbaka till planeringsunderlaget och kolla vad vi behöver ändra på. Samtidigt fungerar alltså underlaget som ett reflektionsunderlag.

Ett annat verktyg man kan använda sig av är ett Lotusdiagram. Lotusdiagrammet passar sig extra bra då man planerar större helheter, projekt och teman eller om man inte känner att man behöver en veckoplan men vill ha ett verktyg för att lätt kunna kolla att man tar med alla delar av småped-/fskplanen.



Ovan två bilder som tyvärr är från Sverige så de överensstämmer inte helt med våra planer men ger er ändå en ide.

Lättast är att själv göra ett fungerande underlag åt sig via t.ex. Word. Här finns anvisningar på hur man lätt skapar tabeller i Word.
https://support.office.com/sv-se/article/infoga-eller-rita-en-tabell-a138f745-73ef-4879-b99a-2f3d38be612a


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Digilandet

Vad är Digilandet? Hösten 2019 startade verksamheten i Digilandet - ett IKT-resurscenter riktat till personal och barn inom den svenska sm...